Rekordní jitrnice z MASPRA 26.08.2013

Hodonín – Pětaosmdesát a půl centimetru. Přesně takový je rozdíl mezi dvěma nejdelšími jitrnicemi, které zatím v České republice někdo vyrobil. Nový rekord padl v sobotu v Hodoníně při akci nazvané Den zábavy. Zapsaný je již u Agentury Dobrý den Pelhřimov, jejíž zástupce více než čtyřmetrovou jitrnici přeměřil.

„Poslední rekordní jitrnice měřila tři metry a padesát centimetrů. Byla ale z napojovaných střev. Ta hodonínská je z jednolitého střeva a dosáhla délky čtyři sta třicet pět a půl centimetru," porovnal Michal Jurečka z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která rekordy již několik let zapisuje. „Ve výrobě jídel moc rekordů nepadá. Co se pamatuji, tak jsme zapisovali největší vajíčkovou amoletu nebo největší štramberské ucho," připomenul Jurečka.

Autorem jitrnice je hodonínské řeznictví Maspro. Podle vedoucího obchodu a jakosti firmy Romana Pastyříka se řezníci pokusili vyrobit jitrnici hned několikrát. Podařila se totiž až na třetí pokus. „V délce střeva problém nebyl. Vepř má totiž střevo dlouhé deset metrů. Problém nastává spíše v okamžiku, kdy se má příliš dlouhá jitrnice napojit. Pak je totiž potřeba střevo ohřát, přenést a vytáhnout. Nejlepší je, když je narovnané. Rekord ale chceme každý rok překonávat," uvedl k plánům Pastyřík.

Jak doplnil, akce byla především o masných výrobcích, zabijačce a výrobcích s ní spojených. Návštěvníci si tak mohli v době oběda pochutnat na zabijačkové polévce, teplém srdci, jazyku, cigáru, bůčku či uzených výrobcích.

Čuníka rozbourali

Přímo před návštěvníky pak řezníci vyráběli jitrnice a jelita. Rozbourali také vepře. Důvod takové akce je podle Pastyříka prostý: přiblížit lidem průběh zabijačky. Dříve běžná záležitost ze života lidí totiž ve městě i na vesnicích chybí. Nechybělo ani zpracování zabitého pašíka. Na jeho rozbourání se návštěvníci také podívali. „Z prasete řezník nejprve stáhne kůži, odplecí jej, vykostí boky, oddělá pečeni s krkovičkou, uřízne žebírka, na konci vyjme kýtu, kterou vykostí, zůstane jen kost," popsal postup při bourání Pastyřík.

Mezi těmi, kteří přihlíželi zpracování pašíka, byla i Vendula Macková. Na akci vyrazila i se svou pět a půl roku starou dcerou Nelinkou. „Dopoledne bylo krásné počasí, takže jsme se rozhodly strávit den na čerstvém vzduchu. Zároveň jsem ale chtěla dceři ukázat, jak to vypadá, než se prasátko dostane na jídelní stůl. Dcera to sice napřed brala jako ublížení prasátku, ale nakonec si dala špekáček, který jí velmi chutnal," řekla Vendula Macková, která si zase pochutnala na ovarové polévce.

Spolupořadatelem akce byla příspěvková organizace Teza Hodonín.

Zdroj: Denik.cz Autor: Zuzana Černá

Fotogalerie

« Zpět


© 2017 MASPRO - Hodonín | Všechna práva vyhrazena | GDPR zásady ochrny osobních udajů | Vytvořil TRUE DESIGN.